fbpx

Everything is a Nail!

Everything is a Nail!
April 17, 2021 admin

Everything Is A Nail!Σε μια πρόσφατη πιστοποίηση SFG Kettlebell, μαζί με τον Dan John, μας είχε πιάσει ο λυρισμός μας για την αιθέρια τελειότητα ενός προγράμματος swings, goblet squats και get-ups για όλους, από την παροιμιώδη «πριν τη συνταξιοδότηση κυρία Μαρία» του ΚΕΠ έως τον πιτσιρικά G.I. Joe με την τεστοστερόνη να ξεχειλίζει από τα πατζάκια του. Ένας από τους μαθητές ρώτησε με όλον τον σεβασμό: «Μήπως όταν το μόνο διαθέσιμο εργαλείο είναι ένα σφυρί, κάθε πρόβλημα μοιάζει με καρφί;»

Η απάντησή μας ήταν: «Κάθε ασκούμενος είναι ένα ‘καρφί’». Κάποιοι μπορεί να είναι πιο ανθεκτικοί από άλλους, αλλά όλοι αναμφίβολα ανήκουν στην οικογένεια του ‘καρφιού’. Όλα τα μέλη του ανθρώπινου είδους μοιράζονται την ίδια ανατομία και φυσιολογία. Όταν κάτι δουλεύει στον έναν, δουλεύει και στον άλλο. Η διαφορά έγκειται στο πόσο σκληρά θα χτυπήσεις το ‘καρφί’ και πόσο βαρύ θα είναι το ‘σφυρί’ που θα επιλέξεις.

Κάθε Ασκούμενος Είναι Ένα Καρφί

Η κυρία Μαρία και ο Joe μπορεί να έχουν διαφορετικούς στόχους «ειδικά στον αθλητισμό». Εκείνη, θέλει να μπορεί να πάρει αγκαλιά τον εγγονό της και να σηκωθεί από το πάτωμα χωρίς βοήθεια και χωρίς πόνο, αν αποφασίσει να κατεβεί εκεί για να παίξει με αυτόν τον εγγονό. Φιλοδοξεί να σηκώνεται από την καρέκλα, να περπατά σταθερά, χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει και θα σπάσει το ισχίο της.

Ο στόχος του Joe είναι να μπορεί να σπριντάρει φορώντας το γιλέκο των 30 κιλών, να κινείται γρήγορα, να πηδάει, να γονατίζει, να κυλιέται σε έναν αγώνα paintball, να λάβει μέρος σε έναν αγώνα μετ’ εμποδίων (π.χ. spartan race) χωρίς να «αποχαιρετήσει» τον αστράγαλο ή τον οπίσθιο μηριαίο του, να μπορεί να κουβαλήσει στην πλάτη του έναν τραυματισμένο φίλο.

Αν και φαίνονται διαφορετικοί, οι στόχοι της κυρίας Μαρίας και του Joe βασίζονται στα ίδια στοιχεία: κινητικότητα ισχίων και γονάτων, δυνατά πόδια, σταθερός κορμός, καλά δεμένο σώμα που κινείται ως μονάδα, και όχι κάθε μέλος μόνο του. Αφού ικανοποιηθούν αυτές οι θεμελιώδεις απαιτήσεις, μπορεί να χρειάζεται και συγκεκριμένη εξάσκηση δεξιοτήτων – π.χ. ο G.I. Joe θα πρέπει να διδαχθεί πώς να σηκώνει σωστά έναν τραυματισμένο σύντροφο – αλλά αυτό είναι κομματάκι εύκολο όταν τα βασικά μοτίβα κίνησης είναι εκεί, μαζί με κινητικότητα και γενική δύναμη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάπτυξης αυτών των θεμελιωδών χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να κάνει γιόγκα για ευλυγισία (παρά τη σημαντική έλλειψη στάσεων τύπου squat), να δυναμώσει με powerlifting ή να πάει σε έναν φυσιοθεραπευτή για να προσπαθήσει (μάταια, εκτός κι αν το όνομά του είναι Gray Cook) να κάνει τα πάντα να δουλεύουν με τον σωστό τρόπο τη σωστή στιγμή. Και ενώ η κυρία Μαρία στη γιόγκα θα μπορούσε να στραμπουλήξει το χέρι της, για τον G.I. Joe το να ξεκινήσει γιόγκα είναι το ίδιο πιθανόν όσο το να ασχοληθεί με την εσωτερική διακόσμηση. Αντιθέτως, η κυρία Μαρία θα προτιμούσε να γραφτεί σε λέσχη όπλων από το να γραφτεί σε γυμναστήριο. Τον Joe δεν θα τον πείραζε. Ευτυχώς, σχεδόν όλα τα γυμναστήρια είναι εξοπλισμένα με barbells. Δυστυχώς όμως, το τρέξιμο και το άγχος της καθημερινότητας δεν αφήνει πολύ αδρεναλίνη για βαριά squat. Και όταν το δοκίμασε, ο Joe την επόμενη μέρα δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του. Όσο για την αναζήτηση υπηρεσιών ενός φυσιοθεραπευτή ή κάποιου «movement coach», μάλλον δεν θα συμβεί ούτε στον Joe ούτε στην κυρία Μαρία.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξίσου «δυσκίνητοι» και μη ρεαλιστικοί. Καλώς ήρθατε στα kettlebells. Η κυρία Μαρία μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα ή δύο και ο Joe μπορεί να έχει ήδη κάποια στο σπίτι του.

Τώρα Χρειάζεσαι Ένα Σφυρί

Το swing, το get-up, και το goblet squat είναι οι τρεις πιο ωφέλιμες ασκήσεις για όλους – τελεία. Κάποιοι μπορεί να χρειάζεται να προσθέσουν και άλλες κινήσεις, αλλά πρέπει να χτιστούν πάνω στη βάση αυτών των τριών ογκόλιθων.

Τα swings γεμίζουν τα ισχία με δύναμη και την πλάτη με σθένος. Τα get up κάνουν τους ώμους ανθεκτικούς και τους κοιλιακούς αλεξίσφαιρους. Τα goblet squat ξεκλειδώνουν τα ισχία και εισάγουν ένα ελατήριο σε κάθε σου βήμα. Μύες εμφανίζονται σε όλα τα σωστά σημεία, ενώ το λίπος διατάσσει υποχώρηση.

Όταν εκτελούνται σωστά, αυτές οι ασκήσεις είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Είναι κάτι πέρα ​​από ασφαλείς – είναι ασκήσεις «αντι-ευθραυστότητας» (anti-fragile), για να δανειστώ μια έκφραση του Nassim Taleb. Το πρόγραμμα Simple & Sinister συν Goblet Squats είναι πραγματικό φάρμακο. Αν ξεκινήσω να απαριθμώ τα οφέλη στην υγεία από τα swings και μόνο, θα μου τελειώσουν τα δάχτυλα και των δύο χεριών.

Η «εξατομίκευση» είναι απλώς ένας ευφημισμός για τη «διαφοροποίηση» στον επιχειρηματικό κόσμο. Η μόνη «εξατομίκευση» που χρειάζεσαι είναι το μέγεθος του kettlebell.

Είσαι το καρφί. Σου δίνω το σφυρί.

Το «σφυρί» — Pavel’s book Kettlebell Simple & Sinister

 


Απόδοση στα Ελληνικά:  Γιώργος Παραδείσης, SFG II

Πρωτότυπο άρθρο: www.strongfirst.com/everything-is-a-nail/

Για εξατομικευμένα προγράμματα, ή ερωτήσεις πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα / άρθρο, επικοινώνησε μαζί μας.